Translate

måndag 4 februari 2013

Vad är glutenintolerans?


Här kommer information om glutenintolerns för er som inte vet vad glutenintolerans innebär!

Vad är glutenintolerans?
Glutenintolerans även kallad celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete,råg och korn. Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna hos den som har glutenintolerans. Glutenintolerans är inte en allergi och ska därför inte förväxlas med veteallergi eller liknande. Glutenintolerans varar hela livet, men äter man rätt kost så är det oftast inga problem.

Symptomer för glutenintolerans?
  • Trötthet
  • dålig mage
  • viktnedgång
  • blodbrist med järnbrist
  • blåser i munnen
  • värk i skelettet
  • svårigheter att få barn (om man inte äter riktig kost eller inte ännu ”vet” att man är glutenintolerant)


Vad händer om man inte sköter sin gluten?
Man kan få diabetes, klåda/utslag

Vart ska man vända sig?
Om man har besvär som kan bero på glutenintolerans vänder man sig till en allmän läkare på vårdcentralen. Där får man lämna blodprov. Blod provet kan stärka eller avfärda tankarna om glutenintolerans. Om läkaren misstänker att man är glutenintolerant kan man få en remiss till sjukhus, för att genomgå en tunntarmsbiopsi.

Kan allergin försvinna?
Nej som jag skrev tidigare så är det ingen ”riktig” allergi utan en sjukdom som man har kvar hela livet.

Hur får man glutenintolerans?
Den viktigaste orsaken är ärftlighet och man får sjukdomen om man har arvsanlag för en särskild vävnadstyp i tarmen.
Man kan även få det om man inte sköter sin diabetes och även om man har diabetes så ökar riskerna för att få det.

Vad tål man inte om man är glutenintolerans?
En sak som många inte förstår är att man kan inte vara ”lite” allergisk för gluten utan antingen är man allergisk eller inte.
Alla livsmedel som innehåller gluten uteslutes ut kosten. Små mängder gluten ger förändringar på tarmslemhinnan utan att man behöver få några symtomer. Kosten måste därför vara strikt glutenfri. Däremot om man är laktosintolerant eller liknande så kan man oftast äta små mängder utan reaktion och sådana allergier kan även försvinna med tiden.

Använd inte produkter som innehåller:
  • Vete
  • råg
  • havre
  • korn
  • Rågvete
  • Durumvete
  • Idealmjöl
  • Matvete
  • Dinkelvete
  • Vetegroddar
  • Vetekli
  • Havrekli
  • Veteprotein
  • Vetesirap


Malt, maltextrakt och maltsirap innehåller så minimala mängder gluten så dessa produkter som innehåller dessa ämnen så dom i praktiken blir glutenfria.
Maltarom, maltodextrin och maltsocker innehåller inte gluten.

Tips/råd

  • Det är viktigt att alltid läsa recept och ingrediensförteckning noga för att kontrollera att de inte innehåller gluten.
  • Fråga gärna din gäst vid planering av måltiden om du är osäker på vad han eller hon får äta.
  • I stället för vetermjöl kan man använda glutenfri mjölmix, maixena eller potatismjöl.
  • Det finns bakverk och maträtter som är naturligt fria från gluten.
  • Kontakta Svenska Celiakiförbundet för råd.


Hoppas ni lärt er något nytt! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar