Translate

torsdag 7 februari 2013

Snart blir det semlor i massor!

Semlor

Den 12 februari är det fettisdagen och här är ett mycket gott recept även för dig med gluten intolerans.

16-20 stycken beroende på storlek.

Ingredienser:

Bullarna:

7,5 dl glutenfritt mjöl
75 gram smör
2,5 dl smör
1,5 krm salt
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma, malen
25 gram jäst

Penslingen: 

1 dl ägg 

Fyllning:

300 gram mandelmassa
1 dl mjölk 
3 dl vispgrädde
florsocker (mängden bestäms efter smak)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°

1. Smält smöret i en kastrull, blanda ned mjölken och värm till fingervarmt (37°C).

2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet.

3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och 4/5 av mjölet (spar lite till ut bakningen). Arbeta degen tills den släpper degbunken och blir smidig och blank. Lägg degen att jäsa under duk i ca 40 minuter.

4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut bullar genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.

5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, tills dubbel storlek.

6. Pensla bullarna med ägg och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.

7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av innehållet. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.

8. Fördela fyllningen i bullarnas inbuktning. Vispa grädden och spritsa ordentligt med grädde i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna om så önskas. 

Njut!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar