Här kommer information om
glutenintolerns för er som inte vet vad glutenintolerans innebär!
Vad är glutenintolerans?
Glutenintolerans även kallad celiaki,
innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete,råg och
korn. Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna hos den som har
glutenintolerans. Glutenintolerans är inte en allergi och ska därför
inte förväxlas med veteallergi eller liknande. Glutenintolerans
varar hela livet, men äter man rätt kost så är det oftast inga
problem.
Symptomer för glutenintolerans?
- Trötthet
- dålig mage
- viktnedgång
- blodbrist med järnbrist
- blåser i munnen
- värk i skelettet
- svårigheter att få barn (om man inte äter riktig kost eller inte ännu ”vet” att man är glutenintolerant)
Vad händer om man inte sköter sin
gluten?
Man kan få diabetes, klåda/utslag
Vart ska man vända sig?
Om
man har besvär som kan bero på glutenintolerans vänder man sig
till en allmän läkare på vårdcentralen. Där får man lämna
blodprov. Blod provet kan stärka eller avfärda tankarna om
glutenintolerans. Om läkaren misstänker att man är
glutenintolerant kan man få en remiss till sjukhus, för att genomgå
en tunntarmsbiopsi.
Kan allergin försvinna?
Nej som jag skrev
tidigare så är det ingen ”riktig” allergi utan en sjukdom som
man har kvar hela livet.
Hur får man glutenintolerans?
Den viktigaste orsaken är ärftlighet
och man får sjukdomen om man har arvsanlag för en särskild
vävnadstyp i tarmen.
Man kan även få det om man inte
sköter sin diabetes och även om man har diabetes så ökar riskerna
för att få det.
Vad tål man inte om man är
glutenintolerans?
En sak som många inte förstår är att man kan inte vara ”lite” allergisk för gluten utan antingen är man allergisk eller inte.
En sak som många inte förstår är att man kan inte vara ”lite” allergisk för gluten utan antingen är man allergisk eller inte.
Alla livsmedel som innehåller gluten
uteslutes ut kosten. Små mängder gluten ger förändringar på
tarmslemhinnan utan att man behöver få några symtomer. Kosten
måste därför vara strikt glutenfri. Däremot om man är
laktosintolerant eller liknande så kan man oftast äta små mängder
utan reaktion och sådana allergier kan även försvinna med tiden.
Använd inte produkter som
innehåller:
- Vete
- råg
- havre
- korn
- Rågvete
- Durumvete
- Idealmjöl
- Matvete
- Dinkelvete
- Vetegroddar
- Vetekli
- Havrekli
- Veteprotein
- Vetesirap
Malt, maltextrakt
och maltsirap innehåller så minimala mängder gluten så dessa
produkter som innehåller dessa ämnen så dom i praktiken blir
glutenfria.
Maltarom,
maltodextrin och maltsocker innehåller inte gluten.
Tips/råd
- Det är viktigt att alltid läsa recept och ingrediensförteckning noga för att kontrollera att de inte innehåller gluten.
- Fråga gärna din gäst vid planering av måltiden om du är osäker på vad han eller hon får äta.
- I stället för vetermjöl kan man använda glutenfri mjölmix, maixena eller potatismjöl.
- Det finns bakverk och maträtter som är naturligt fria från gluten.
- Kontakta Svenska Celiakiförbundet för råd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar